Vilken form av D-vitamin är bäst?

I princip allt D3 produceras på samma sätt, dvs från lanolin, utvinns 7-dehydrokolesterol som UV-strålas så att kolekalciferol bildas (D3). Vet inte hur många fabriker runt om i världen som gör denna process men det är ganska stor sannolikhet att många olika kosttillskott innehåller exakt samma råvara i grund och botten. Då är det beredningsformen och kosttillskottstillverkarens skiljs som avgör. Med skiljs åt menar jag om tillverkaren är kapabel att få rätt mängd D3 i varje kapsel/tablett/ flaska men det är ju inte någon rocket science precis. Så kvalitet, i avseende på att du får det du betalar för är det förmodligen ingen större skillnad mellan olika märken. 

 D3 tas upp bättre tillsammans med fett och det finns en studier som visar detta men då ska man ta hänsyn till att studier görs på tom mage och i verkligheten tar man oftast sitt D-vitamin tillsammans med mat och då kommer skillnaderna at jämna ut sig. 

Det finns vissa individer som har en nedsatt förmåga att ta upp fettlösliga ämnen, såsom D-vitamin beroende på att de har nedsatt funktion att bilda miceller i tarmarna. Miceller fungerar som transportörer för D-vitamin och för att bilda miceller behövs fettsyror och gallsalter. Har man t ex nedsatt gallproduktion eller problem med spjälkningen av fett kan denna förmåga att bilda miceller vara nedsatt och därmed påverkas upptaget negativt. Studier visar att hos dessa personer kan upptaget förbättras upp till 3-faldigt genom användningen av "nano-liposomalt" D-vitamin.