Olivolja bäst mot inflammation?

NF-kB är en transkriptionsfraktor som spelar en nyckelroll i regleringen av olika gener som är involverade i kroppens inflammatoriska respons. Det finns en ofantlig mängd studier på saker som påverkar NF-kB och man kan säga att allt nyttigt hämmar den här faktorn medan allt dåligt såsom stress, toxiner, fria radikaler, dålig mat och mycket mer ökar den. De vanligaste folksjukdomarna, inkl cancer har oftast inflammation som gemensam nämnare och där kan man se att NF-kB är mer kontant aktiverat. När inflammation är igång är det i princip en självförsörjande process, en typ av kretslopp som drivs på att mjölksyra via aerobisk glykolys. 

I den här studien testade man hur måltider med en hög halt fett från antingen olivolja, smör eller valnötter påverkade uttrycket i NF-kB. Resultat var att endast olivolja inte påverkade NF-kB eller hade t o m en tendens att sänka. Valnötter var ganska bra med en svag aktivering som ökade successivt under de timmar postprandialt man testade. Smör gav en ganska omeddelbar aktivering av NF-kB. 

Varför skiljer sig effekten av dessa fetter så pass mycket? Fettsyrasammansättningarna skiljer sig inte så enormt mycket. Det som sticker ut vid en snabbtitt är kanske att olivolja innehåller mer enkelomättat fett såsom oleinsyra. En annan skillnad är innehållet av fytonutrienter (antioxidanter). Olivolja, speciellt ekologisk 'extra virgin' är risk på dessa ämnen och jag skulle tro att kombinationen av dessa i kombination med den högre halten oleinsyra är det som får olivolja att hamnt på första platsen. Valnötter innehåller också fytonutrienter men inte lika hög halt oleinsyra och det kan förklara att valnötterna kom på andra plats. Smör innehåller inga fytonutrienter och det är förmodligen anledningen till att det hamnar på tredje plats. 

När det gäller fett är min personliga favorit olivolja. Jag använder det till allt och eftersom jag alltid använder ekologisk, fytonutrient-rik olja, så fungerar den även bra till stekning. När olivolja inte passar smakmässigt använder jag smör eller en blandning av båda. Det är många som steker i kokosfett och det är möjligen det fett som är bäst att steka i men det finns en studie som visar att bra olivolja är ungefär lika bra. Synd att de inte hade med kokosfett med i studien. Om jag hittar någon annan studie på det så lägger jag upp det i en separat post.