Har en fråga om min pappa som har cancer och tappar mycket i vikt. Vad göra?

Personalen på sjukhusen gör givetvis sin bedömning och behandlar efter de riktlinjer och den kunskap de har. Detta innefattar vanligen energität kost samt näringsdrycker. Nu är jag inte insatt i din pappas tillstånd men det är vanligt att personer med cancer drabbas av något som kallas kakexi vilket innebär förlust av muskelmassa men även organ kan ta stryk. Faktum är att kakexi är en vanlig dödorsak hos cancerpatienter. Kakexi beror egentligen inte primärt på att han får i sig för lite kalorier utan på en systemisk inflammation i kroppen.

Det finns några studier som visar att ketogen kost, dvs kost som inte innehåller socker eller kolhydrater har en gynnsam effekt på kakexi. Anledningen är att kolhydrater triggar utsönding av insulin som ökar produktionen av dåliga inflammationsökande ämnen. Även eventuell medicinsk behandling kan förvärra tillståndet så klart.  I en mindre studie (1) från 1988 lät man fem cancerpatienter i sex dagar gå på näringstillförsel bestående av 55% kolhydrater i 6 dagar. Under denna period gick den genomsnittliga kroppsvikten ned något (-0,4kg). Efter dag sex fick patienterna en ketogen näringstillförsel med samma energiinnehåll som föregående testperiod. Den ketogena testperioden varade i sju dagar och den genomsnittliga kroppsvikten ökade med 1.9kg. Det här är väldigt intressant då en ketogen kost vanligen innebär att man går ned i vikt... om man är frisk. Det finns indikationer från forskning (2,3,4) att en ketogen kost har fördelar även om den inte innebär kalorirestriktion och detta gäller både på vikt, inflammation och progression av sjukdom, bl a har man sett att ketogen kost minskar nivåerna av bl a interleukin-6 vilket är en markör för inflammation.

En strikt ketogen kost kan vara svårt att följa för vissa och man kan därför tänka sig att man eliminerar allt socker och raffinerade kolhydrater samt alla synliga kolhydrater såsom ris, potatis, pasta, bröd. Utöver detta skulle jag se över intaget av vilka fetter han får i sig. Omega-3 fettsyror hämmar den inflammationsinducerande effekten som kolhydrater har och omega-6 fettsyror och insulin har. De flesta näringsdrycker som ges till patienter är baserade på mjölkprotein (allergent, t ex vassleprotein är bättre), maltodextrin (snabb kolhydrat), rapsolja (okej men olivolja är bättre) och solrosolja (innehåller stor andel linolsyra som är en omega-6 fettsyra). Jag skulle se en sån dryck som att lägga en bra grund för att gynna inflammatoriska processer i kroppen, inte tvärtom vilket borde vara målsättningen vid de flesta sjukdomar, i synnerhet de stora folksjukdomarna och inte minst vid kakexi som faktiskt är en vanlig dödsorsak hos cancerdrabbade. Rimligen borde kosten baseras på grönsaker av olika slag, högt fettintag från en kombination av olivolja (innehåller oleinsyra som är bra), linfröolja (innehåller förstadium till omega-3 fettsyran EPA som är viktig för produktionen av antiinflammatoriska prostaglandiner) och fiskolja (som är en direkt källa för EPA), proteinintaget bör hållas på en normal nivå och protein från mjölk bör undvikas eftersom det är allergent (5).

Du ska givetvis inte göra några förändringar i din pappas kost utan att fråga ansvarig läkare eller dietist först men det faktum att han går ned i vikt nu kan ju ses som ett misslyckande.

Källor:
1. Am J Clin Nutr 1988;47:42-8.
2. Nutrients. 2018 Feb; 10(2): 206.
3. Br J Cancer. 1987 Jul;56(1):39-43.
4.  PLoS One. 2016; 11(5): e0155050.
5. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018 Aug; 38(4): 780–793.