Ett äpple om dagen håller doktorn borta.

Det kanske ligger något i det gamla uttrycket "ett äpple om dagen håller doktorn borta" men att de flesta av oss äter kanske äpplen på fel sätt? Det är mycket som har ändrats i vår kost det senaste hundra åren med framförallt billig och lättillgänglig mat. Vi har helt enkelt råd att inte äta hela äpplet medans våra förfäder var överlyckiga om de hittade ett äpple och med förtjusning knapprade i sig hela äpplet.

En grupp österrikiska forskare har undersökt äpplen ingående och funnit att äpplen innehåller ca 100 miljoner bakteriella celler och den största andelen finns i just äppelskruttet som vi ofta lämner, från stjälken till foderbladen (den lilla "blomman"), inkl kärnor.  De främsta bakteristammarna var proteobakterier, Bacteroidetes, aktinobakterier och Firmicutes. Olika äpplen har ungefär samma mängd men ekologiska äpplen hade i studien en annan mikrobiota med en 39% större mångfald. 

Så vad kan man lära sig av det här? Att hålla vår tarmflora i gott skick är något vi hör och läser om allt oftare. Tarmfloran och kampen mellan de goda och de onda bakterierna där är viktiga för vårt immunförsvar och forskning kopplar allt fler sjukdomar till rubbningar i tarmfloran. Exakt vilken roll tarmfloran spelar i det här vet man inte men det kan vara så att tarmfloran återspeglar sig i immunförsvaret och tvärtom. Om du inte redan äter hela äpplet så börja med det nu. Ät ett äpple om dagen och försök köpa ekologiskt. Ekologiskt är inte bara bättre i det här avseendet utan forskning visar även att ekologiskt jämfört med konventionellt odlade grödor innehåller större mängder flavonoider. Allra bäst är förmodigen egna eller lokal (ekologiskt) odlade äpplen. 

Källa: Front. Microbiol., 24 July 2019
https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.01629